Materialen

Zwart-wit portretten

Het portret wordt met Chinese kalligrafie penselen en fijn zwart carbonpoeder op speciaal papier aangebracht. De penselen zijn van bamboe en onderandere marterhaar gemaakt.
Dat maakt het mogelijk om nuances aan te brengen van zwart, wit en oneindig veel gradaties grijs.Soft pastels


Mijn pasteltekeningen of -schilderijen worden gemaakt met zachte pastels.
Zachte pastels worden ook wel pastelkrijt genoemd. Omdat je met pastelkrijt op een zeer schilderachtige wijze kunt tekenen, zie ik mijn werk dan ook eerder als schilderijen dan als tekeningen. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, kunnen met pastels ook zeer krachtige kleuren worden verkregen.
Pastelkrijt bestaat uit pigmenten en een bindmiddel (zoals kaolin of tragant). 
De hoeveelheid pigment bepaalt de kleurkracht van het krijtje.
Omdat het materiaal zeer zacht is, kan het makkelijk uitgewreven worden. Pastelkrijt is dekkend en kan daardoor ook heel goed op gekleurd papier gebruikt worden, zelfs op zwart. Bij gebruik van ondergronden met een korrelige structuur kunnen vele lagen pastel aangebracht worden. Hierdoor ontstaan tekeningen/schilderijen met krachtige, heldere kleuren.
De tekeningen/schilderijen op deze site zijn allemaal gemaakt op speciaal pastel papier en met kwalitatief zeer goede pastels. 
Doordat pastelkrijt weinig bindmiddel bevat, blijven de kleuren heel constant. Pastel geelt niet na, zoals bij olieverf, en het papier wordt niet aangetast.
Maar daartegenover staat, dat door het weinige bindmiddel de kleurlaag zelf wel kwetsbaar is.
Alhoewel pasteltekeningen zeer kleurvast zijn, kunnen ze beter niet in direct zonlicht worden opgehangen. Ook niet op plekken met een hoge vochtigheidsgraad. Pastel tekeningen kunnen daarom het beste achter glas en met een passepartout worden ingelijst.Olieverf

Olieverf is een verfsoort, een mengsel van pigment in de vorm van een zeer fijn gekleurd poeder met, als bindmiddel, een plantaardige drogende olie, meestal lijnolie. 
Olieverf is vanaf de 15e eeuw een belangrijk medium in de schilderkunst.
Olieverf is een zeer veelzijdige verfsoort, waarmee zowel dekkend als transparant gewerkt kan worden. De verf kan in dunne gladde lagen worden aangebracht, maar er kunnen ook sterke effecten bereikt worden als de verf met volume wordt verwerkt, zodat de verfstreken zichtbaar blijven.
De olieverf schilderijen op deze site zijn allemaal gemaakt op schildersdoek of canvas en met kwalitatief zeer goede olieverf. 
Doordat olieverf veel lijnolie bevat kan het schilderij een enigszinds gele kleur krijgen maar door het schilderij in het daglicht te hangen kan dit weer weg gaan en krijgt het schilderij weer zijn oorspronkelijke kleur terug.